«ΟΤΑΝ ΑΝΑΡΤΑΣ ΕΝΑ TWEET ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Υποστηρίζοντας αυτή τη θέση ο Μάθιου Σκιαρίνο, δικαστής στη Νέα Υόρκη ζήτησε από το Twitter να του διαβιβάσει τα στοιχεία και τα tweets ενός μέλους του, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy Wall Street και ήταν ανάμεσα στα 700 άτομα που συνελήφθησαν στη γέφυρα Brooklyn τον Οκτώβριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής Σκιαρίνο, θεωρώντας ότι ο νόμος του το επιτρέπει ζήτησε πρόσβαση σε δεδομένα που έχουν σχέση με τον Μάλκομ Χάρις, που κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια στη διάρκεια περυσινής διαδήλωσης στη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Ο δικαστής θεωρεί ότι τα tweets δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην απόφαση του ότι «Όταν αναρτάς ένα tweet είναι σαν να φωνάζεις από το παράθυρο». Υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα στο twitter δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα, αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα ανάρτησης tweet, αλλά καθώς πολλοί άνθρωποι το διαβάζουν για λογαριασμό τους, υπάρχουν παρά ταύτα συνέπειες αυτών των απόψεων που εκφράζονται δημόσια. Αυτό που εκφράζετε δημόσια ανήκει σε όλον τον κόσμο, ό,τι κρατάτε για τον εαυτό σας σάς ανήκει».

Η τελική έκβαση της υπόθεσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική είτε είναι προς τη μία είτε είναι προς την άλλη κατεύθυνση καθώς είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τόσο το μέλλον των social media, όσο και των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου και της ελευθερίας έκφρασης στο ίντερνετ αν δημιουργήσει δεδικασμένο.

Πάντως, σύμφωνα με τον αμερικάνικο τύπο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, από την κυβέρνηση Ομπάμα έχουν ζητηθεί πληροφορίες σχετικά με το Twitter 679 φορές και το Twitter έδωσε τις σχετικές πληροφορίες το 75% των περιπτώσεων.

Στην προκείμενη περίπτωση η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

«Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του Twitter, οι χρήστες είναι ιδιοκτήτες του περιεχομένου των μηνυμάτων που αναρτούν. Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τους χρήστες μας και τα δικαιώματά τους», διαβεβαίωσε η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Κάρολιν Πένερ δήλωσε ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη και θα αναλογιστεί τις νομικές επιλογές της. «Οι Όροι Χρήσης του Twitter αναφέρουν ρητά ότι το περιεχόμενο ανήκει στους χρήστες. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στη δέσμευση που έχουμε απέναντι στους χρήστες και τα δικαιώματα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φαίη Δουλγκέρη