Θέλω τη δική μου IPTV

Κερδίζει τη μάχη απέναντι στην παραδοσιακή τηλεόραση η IPTV την τελευταία περίοδο αποκτώντας μεγάλη διείσδυση στην αγορά και μετατρέποντας τον κλασσικό τηλεθεατή σε τηλεθεατή- χρήστη του ίντερνετ που έχει εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Οι Αμερικανοί αφιερώνουν 35 ώρες εβδομαδιαίως στην παρακολούθηση περιεχομένου σε οθόνες, και το 94% αυτού του περιεχομένου προέρχεται ακόμη από την παραδοσιακή τηλεόραση. Η παραδοσιακή τηλεοπτική διανομή μέσω ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ή καλωδίου και η παρακολούθηση στον τηλεοπτικό δέκτη εξακολουθεί να αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο κατανάλωσης περιεχομένου.

Ωστόσο, η IPTV με τον καιρό κερδίζει έδαφος και η διείσδυσή της στην αμερικανική αγορά εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Το σημαντικό είναι ότι επιτρέπει στον τηλεθεατή μία άμεση σύνδεση με το περιεχόμενο το οποίο, ενώ βρίσκεται σε συνεχή ροή από το διαδίκτυο, μπορεί να το παρακολουθήσει στην τηλεόραση του καθιστικού του. Από το Φεβρουάριο του 2012, το 10.4% των νοικοκυριών διαθέτουν IPTV, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους το ποσοστό ήταν μόλις 4.7%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Nielsen.

Ενώ η παραδοσιακή τηλεόραση παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στα περισσότερα νοικοκυριά, οι επιλογές παρακολούθησης συνεχώς εξελίσσονται. Σήμερα στο 44% των νοικοκυριών υπάρχουν DVRs (Ψηφιακοί Καταγραφείς Βίντεο), ποσοστό αυξημένο σχεδόν κατά 80% από το 2007. Αντιθέτως συσκευές που κάποτε θεωρούνταν καινοτόμες γνωρίζουν ύφεση. Σε αυτήν την κατηγορία είναι τα VCRs (Βίντεο Εγγραφής Κασέτας) και τα DVDs (Ψηφιακοί Δίσκοι Βίντεο) που τώρα πια υπενθυμίζουν στους παράγοντες της αγοράς, στους κατασκευαστές και στους καταναλωτές ότι το μόνο σταθερό στοιχείο στο πεδίο των Μέσων είναι η αλλαγή.

«Η IPTV (Internet Protocol TV) έχει αναπτυχθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Οι άνθρωποι συζητούν ότι ‘η τηλεόραση είναι νεκρή, ή ότι πεθαίνει’ αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται έτσι ακόμα» ισχυρίζεται η Pat McDonough, μέλος της εταιρείας Nielsen.

Πηγή: nielsenwire

Αχιλλέας Καραδημητρίου