ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μια παλιά υπόθεση ανοίγει και πάλι στη Γερμανία από τον αρμόδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Αμβούργο, Γιοχάνες Κασπάρ  που συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με την τήρηση αρχείου φωτογραφιών από το Facebook αλλά και την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει το κοινωνικό δίκτυο.

Η έρευνα του Γερμανού αξιωματούχου ανεστάλη τον Ιούνιο και μετά από αντίστοιχες πιέσεις των Ιρλανδών στο Facebook να δώσει λύση στο ζήτημα. Η Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας ερεύνησε το ζήτημα εκτενώς και απεφάνθη ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή με την προϋπόθεση ότι καθίσταται στο χρήστη σαφής η επιλογή του να μην συμμετέχει στην επιλογή αυτή ακόμα και αν αναρτήσει φωτογραφίες. Μετά την έρευνα των Ιρλανδών το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία Tag-Suggest για λίγο διάστημα για να επανέλθει προσθέτοντας μια σημείωση που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει.

Ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε τους Γερμανούς. Μετά από αδιέξοδες συνομιλίες με τους υπεύθυνους του Facebook για να τροποποιηθούν αυτές οι πρακτικές ο Γιοχάνες Κασπάρ ξεκίνησε νέα έρευνα για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας αναγνώρισης προσώπων χωρίς την ειδική συγκατάθεση των χρηστών. «Συναντηθήκαμε επανειλημμένα με τους αρμόδιους του Facebook αλλά δεν καταφέραμε να λάβουμε τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα που εγείρει προβλήματα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία διέπεται από αυστηρούς κανόνες σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση αρχείων προσωπικών δεδομένων από εταιρείες. Σε γενικές γραμμές αυτό απαγορεύεται με την εξαίρεση της έγγραφης συγκατάθεσης από τα άτομα ή κάποιων επιστημονικών σκοπών.

Το σημείο τριβής των Γερμανών με τo Facebook είναι ότι επιδιώκουν την ύπαρξη επιλογής για να συμπεριλαμβάνεται κάποιος χρήστης στη λειτουργία και όχι για να εξαιρείται όπως συμβαίνει σήμερα.

Αυτό που ζητά ο αξιωματούχος από το Αμβούργο είναι να διαγραφεί πλήρως η βάση δεδομένων με φωτογραφίες σε ολόκληρη τη Γερμανία και στο εξής να ζητείται ξεκάθαρα η συγκατάθεση των χρηστών για να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη λειτουργία.

Ο Γιοχάνες Κασπάρ, ήταν αυτός που ηγήθηκε της αντίστοιχης έρευνας για συλλογή προσωπικών δεδομένων από τη Google.

Φαίη Δουλγκέρη

 

Διαβάστε επίσης: Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ