Δημοσιογραφικοί φορείς και αίθουσες σύνταξης στη μετά -COVID εποχή 

Του Δημήτρη Σουλιώτη

Την ανάγκη για εξεύρεση νέων μορφών εργασίας για τους δημοσιογράφους αλλά και  νέων ρόλων για τις αίθουσες σύνταξης μετά την πανδημία COVID-19  αποτυπώνει σχετική έρευνα που εκπονήθηκε και δημοσιεύθηκε από το Reuters Institute for the Study of Journalism σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, με τίτλο «Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers», βασίζονται στις απαντήσεις 132 διευθυντικών στελεχών από διαφορετικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (εφημερίδες, ψηφιακά ΜΜΕ, ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, πρακτορεία ειδήσεων) σε 42 χώρες, και κάνουν ξεκάθαρο πως η υβριδική εργασία (hybrid working) – η εναλλαγή δηλαδή μεταξύ διαφορετικών χώρων εργασίας όπως π.χ. μεταξύ γραφείου και σπιτιού – θα αποτελεί πολύ σύντομα μια κανονικότητα για πολλούς οργανισμούς.

Οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν στα άμεσα σχέδια τους να επανασχεδιάσουν χωροταξικά τις αίθουσες σύνταξης τους (newsrooms), να αναβαθμιστούν τεχνολογικά, να μειώσουν την έκταση των γραφείων τους καθώς και να επαναπραδιαγματευτούν τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων αποσκοπώντας σε περισσότερη ευέλικτη εργασία.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι και αυτοί που φοβούνται για τις επιπτώσεις της μετάβασης προς την υβριδική αυτή μορφή της εργασίας κάνοντας λόγο για πιθανές ζημιές που μπορεί να επέλθουν στην δημιουργικότητα, στην επικοινωνία αλλά και στην κουλτούρα – τα λεγόμενα 3Cs: creativity, communication, culture -μέσα σε μία αίθουσα σύνταξης.

Βλέποντας το και από μια πιο πρακτική διάσταση, τα διευθυντικά στελέχη των ειδησεογραφικών οργανισμών ανησυχούν για την εμφάνιση φαινομένων μεροληψίας της εγγύτητας (proximity bias) -όπου οι φωνές και οι απόψεις αυτών που εργάζονται εξ΄ αποστάσεως θα αγνοούνται, σε σύγκριση με τις φωνές και τις απόψεις αυτών που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων – ενώ ένας ακόμη φόβος  τους είναι και το πώς θα ενδυναμώσουν το ομαδικό πνεύμα σε μια αίθουσα σύνταξης όταν αρκετά μέλη της ομάδας δουλεύουν εξ αποστάσεως.  

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τα διευθυντικά στελέχη των ειδησεογραφικών οργανισμών θεωρούν πως επωμίζονται το βάρος μεγάλων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και δουλειάς στις αίθουσες σύνταξης, έχοντας να αντιμετωπίσουν και το επιπλέον εμπόδιο της προσπάθειας για επικοινωνία και παρακίνηση προσωπικού που βλέπουν από κοντά όλο και λιγότερο.

Αβέβαιοι αλλά και αποφασισμένοι για την μετάβαση στην υβριδική εργασία  

Η πανδημία του COVID-19 παράλληλα με τον δραματικό αντίκτυπό της στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει επηρεάσει και πτυχές του τρόπου ζωής και λειτουργίας των σύγχρονων κοινωνιών – μεταξύ αυτών, και τον ρόλο του γραφείου ως χώρου εργασίας.

Με την επιβολή των lockdown από τις περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έπρεπε να προσαρμοστούν γρήγορα και να ωθήσουν την πλειοψηφία του προσωπικού τους σε εξ αποστάσεως εργασία. Κατά την περίοδο αυτή, ορισμένα δελτία ειδήσεων αλλά και έντυπα εφημερίδων παρήχθησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρώπους που δούλευαν εξ αποστάσεως -κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο και αδύνατο πριν την έλευση της πανδημίας.

Από τότε και μέχρι σήμερα – και όπου ήταν δυνατό αυτό να γίνει με ασφάλεια- οι αίθουσες σύνταξης επαναλειτούργησαν με την φυσική παρουσία δημοσιογράφων ενώ πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί εισέρχονται πλέον σε μια νέα φάση: στην μετάβαση από την πλήρως απομακρυσμένη (εξ΄ αποστάσεως) εργασία σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, κατά το οποίο θα υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των διαφορετικών εργασιακών χώρων, π.χ. εργασία από το σπίτι ή /και εργασία στο γραφείο, στην αίθουσα σύνταξης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Martin Kotynek, Αρχισυντάκτης της Der Standard, μίας από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στην Αυστρία:

«Η μετάβαση από την εξ αποστάσεως εργασία στην υβριδική εργασία και η προσαρμογή όλων των εσωτερικών διαδικασιών σε αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό να ακούμε πραγματικά τις ανάγκες της ομάδας, να ενσωματώνουμε νέους και διαφορετικούς συναδέλφους στην κουλτούρα μας και να δίνουμε έμφαση στα ψυχολογικά ζητήματα της εξ αποστάσεως εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η υβριδική εργασία έρχεται για να μείνει. Η μετάβαση προς αυτή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε αντί να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο εργασίας όπου όλοι είναι παρόντες στο γραφείο τις περισσότερες φορές»

Με βάση και τα στοιχεία της έρευνας του Reuters Institute for the Study of Journalism και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η συντριπτική πλειονότητα των διευθυντικών στελεχών των ειδησεογραφικών οργανισμών (89%) δηλώνει ότι συμφωνεί πλήρως με την μετάβαση στην ευέλικτη και υβριδική εργασία ενώ μια σαφής πλειοψηφία (79%) αναφέρει πως και οι οργανισμοί τους είναι επίσης πλήρως δεσμευμένοι να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 9% που αναφέρει πως οι οργανισμοί τους επιδιώκουν να επιστρέψουν σε ένα μοντέλο εργασίας παρόμοιο με αυτό πριν από την πανδημία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς είναι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί, όπου αναμφισβήτητα η ομαδική εργασία πρόσωπο με πρόσωπο είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Γράφημα 1: Ποσοστό δέσμευσης για την μετάβαση σε υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία

Πηγή: Cherubini, F., Newman, N. & Nielsen, R. (2021) “Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers”, Reuters Institute Report – November 2021. Reuters Institute for the Study of Journalism at the University of Oxford, σελ.6.  

Έτσι, η πραγματική πρόκληση για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς  φαίνεται να είναι η διαχείριση της μετάβασης από την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία στην υβριδική εργασία. Ενώ το ένα τρίτο (34%) των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι οργανισμοί τους έχουν ήδη αποφασίσει σημαντικές αλλαγές προς την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, περισσότεροι από τους μισούς (57%) δηλώνουν ότι βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επεξεργασίας του καλύτερου δυνατού τρόπου για να γίνει αυτό.

Γράφημα 2: Διαχείριση μετάβασης προς στην υβριδική εργασία.

Πηγή: Cherubini, F., Newman, N. & Nielsen, R. (2021) “Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers”, Reuters Institute Report – November 2021. Reuters Institute for the Study of Journalism at the University of Oxford, σελ.6. 

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κατά την μετάβαση τους προς ένα νέο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας, θέλουν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στις επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και στις ανάγκες του προσωπικού τους για ευελιξία. Από την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει χαρακτηριστικά πως η πλειονότητα των στελεχών (64%) θα προτιμούσε να βλέπει τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο για κάποιο διάστημα, με μόνο μια μειοψηφία (11%) να θεωρεί πως το είδος  της εργασίας  (εξ’ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία) πρέπει να είναι επιλογή του κάθε υπαλλήλου.

Ωστόσο, το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν εξολοκλήρου ή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο γραφείο. Αυτό το ποσοστό, μαζί με το προαναφερθέν 9% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν σε ένα μοντέλο εργασίας παρόμοιο με αυτό πριν από την πανδημία, φανερώνει ότι ορισμένα διευθυντικά στελέχη παραμένουν επιφυλακτικά ή ακόμη και «εχθρικά» σε αυτές τις αλλαγές, ανησυχώντας ίσως για την πιθανές απώλειες στην αποτελεσματικότητα των ειδησεογραφικών οργανισμών.

Γράφημα 3: Επιθυμητό, από τους διευθυντές, χρονικό διάστημα εργασίας των δημοσιογράφων από το γραφείο

Πηγή: Cherubini, F., Newman, N. & Nielsen, R. (2021) “Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers”, Reuters Institute Report – November 2021. Reuters Institute for the Study of Journalism at the University of Oxford, σελ.7. 

Έτσι ενώ μερικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί (π.χ. ο ειδησεογραφικός όμιλος  Les Echos-Le Parisien στη Γαλλία) έχουν διασφαλίσει συγκεκριμένο αριθμό ημερών για εξ αποστάσεως εργασία σε κάθε εργαζόμενο τους, αυτή η πρακτική είναι σε μεγάλο βαθμό η εξαίρεση, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις πολιτικές τους και να διεξάγουν δοκιμές (trials) και περαιτέρω διαβουλεύσεις, προτού δεσμευτούν. 

Για παράδειγμα η Dagens Nyheter – μία από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στη Σουηδία- πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα την περασμένη άνοιξη. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: «Εννέα στους δέκα δημοσιογράφους θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως στο μέλλον. Αλλά απολαμβάνουν επίσης να εργάζονται μαζί στην αίθουσα σύνταξης», αναφέρει η αναπληρώτρια Διευθύντρια Σύνταξης Matilda E. Hanson. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της, η διοίκηση της Dagens Nyheter διαβεβαίωσε το προσωπικό της ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα ήταν δυνατή στο μέλλον, αλλά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη σε όλες τις περιστάσεις.

Άλλοι οργανισμοί, όπως βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας BBC, αναγνωρίζοντας ότι διαφορετικές ομάδες εργαζομένων έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, έχουν επιλέξει μια προσέγγιση κατά την οποία δίνουν στα ίδια τα διευθυντικά στελέχη το δικαίωμα να μπορούν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τις ομάδες τους όσον αφορά το πόσο και πότε θα είναι στο γραφείο: «Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα στελέχη μας για να αποφασίσουν το καλύτερο δυνατό για τις ομάδες τους, επειδή οι απαιτήσεις των ομάδων είναι τόσο διαφορετικές ανάλογα με το τι κάνουν», δηλώνει η Katie Lloyd, Διευθύντρια Ανάπτυξης στο BBC News & Current Affairs.

Ευκαιρίες και απειλές στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70%) αναφέρει ότι η ευέλικτη εργασία έχει κάνει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς πιο αποδοτικούς. Οι διαδικτυακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εργασίας ήταν συχνά πιο σύντομες και πιο επαγγελματικές, ενώ ο μειωμένος χρόνος μετακίνησης απελευθέρωσε χρόνο για πιο παραγωγική εργασία. Έξι στους δέκα (61%) ερωτηθέντες θεώρησαν ότι είχε επίσης, κατά μέσο όρο, βελτιωθεί η προσωπική ευημερία των εργαζομένων, αν και δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επαγγελματική εξουθένωση ορισμένων από αυτούς.

 «Υπάρχει προσωπικό που είναι πολύ ανήσυχο και πραγματικά παλεύει με την ψυχική του υγεία αλλά υπάρχουν και αυτοί που τα καταφέρνουν – εξαρτάται πραγματικά από την προσωπικότητα του ατόμου και τη δουλειά που του ζητείται να κάνει», λέει η Tracey Kirkland Διευθύντρια Σύνταξης στο Australian Broadcasting Corporation. Για να αντιμετωπιστούν τυχόν ανησυχητικά φαινόμενα, ο συγκεκριμένος οργανισμός δημιούργησε ευκαιρίες για το προσωπικό έτσι ώστε αυτό να αισθάνεται καλύτερα: «Αυτό που κάναμε είναι να προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι όταν δυσκολεύονται πραγματικά, να τους δίνουμε μερικές μέρες άδεια. Ξοδεύω πολύ χρόνο στην επικοινωνία μαζί τους για να βεβαιωθώ ότι είναι καλά», προσθέτει η Tracey Kirkland.

Για να ενδυναμώσει τις σχέσεις των εργαζομένων και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κοινωνικής τους απομόνωσης, ο όμιλος Reach – ο μεγαλύτερος περιφερειακός ειδησεογραφικός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου – διοργανώνει διαδικτυακές λέσχες βιβλίων και ταινιών, καθώς και κοινωνικές εκδηλώσεις μαγειρικής. Το προσωπικό λαμβάνει επίσης δωρεάν συνδρομή σε μια εφαρμογή ενσυνειδητότητας (headspace), σε έναν διαδικτυακό κόμβο ευεξίας, καθώς και σε ψυχολογική συμβουλευτική εάν χρειαστεί. Παράλληλα όλα τα διευθυντικά στελέχη έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα μάθημα σχετικά με την «Ηγεσία απομακρυσμένων ομάδων» για να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να υποστηρίξουν όσους εργάζονται στο σπίτι.

«Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των αρχισυντακτών να προσέχουν πραγματικά το προσωπικό τους», αναφέρει η Alison Gow, Περιφερειακή Διευθύντρια Κοινού και Περιεχομένου για το στον όμιλο  Reach.

Την ίδια στιγμή οι ερωτηθέντες στην έρευνα υπογράμμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο που πιστεύουν ότι είχε η εξ αποστάσεως εργασία σε πιο ήπιες δεξιότητες (soft skills) όπως η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η συνεργασία, τόσο στα πλαίσια των ομάδων όσο και σε ολόκληρους τους οργανισμούς. Σχεδόν οι μισοί (48%) αισθάνθηκαν ότι η δημιουργικότητα είχε εξασθενήσει και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (43%) θεώρησαν ότι η επικοινωνία είχε επίσης αποδυναμωθεί.  

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Brodie Fenlon, Αρχισυντάκτης στο CBC News, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Καναδά: «Οι ειδήσεις είναι ένα ομαδικό άθλημα. Τα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν σχεδιαστεί ως ανοιχτοί χώροι για κάποιο λόγο. Κάναμε αξιοσημείωτη δουλειά στο να διατηρήσουμε την συνεχή ροή των ειδήσεων ενώ εργαζόμασταν εξ αποστάσεως, αλλά υπάρχει αναπόφευκτος αντίκτυπος στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την κοινωνική συνοχή και την ψυχική υγεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι είμαστε καλύτεροι όταν είμαστε μαζί».

Γράφημα 4: Ευκαιρίες και απειλές της υβριδικής εργασίας

Πηγή: Cherubini, F., Newman, N. & Nielsen, R. (2021) “Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers”, Reuters Institute Report – November 2021. Reuters Institute for the Study of Journalism at the University of Oxford, σελ. 8.   

Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της αίθουσας σύνταξης

Την ίδια στιγμή η κρίση του COVID-19 έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά και με τον ρόλο της αίθουσας σύνταξης. Ορισμένοι βλέπουν το γραφείο ολοένα και περισσότερο ως το κέντρο / πυρήνα της συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων, ενώ για άλλους η αίθουσα σύνταξης πρέπει να συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το πνεύμα της εταιρείας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξει η διαμόρφωση της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη ανασχεδιάσει τους χώρους γραφείων και το 46% πως σχεδιάζει να το κάνει. Ένα άλλο τέταρτο (24%) έχει ήδη μειώσει τον όγκο των χώρων γραφείων, με το 16% να θέλει να το κάνει στο εγγύς μέλλον.

Γράφημα 5: Αλλαγές στους χώρους των γραφείων

Πηγή: Cherubini, F., Newman, N. & Nielsen, R. (2021) “Changing Newsrooms 2021: Hybrid Working and Improving Diversity Remain Twin Challenges for Publishers”, Reuters Institute Report – November 2021. Reuters Institute for the Study of Journalism at the University of Oxford, σελ.9.    

Σε αυτό το σκεπτικό ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος RTL διεξήγαγε σχετική έρευνα που έδειξε πως παρά το γεγονός πως το προσωπικό εκτιμούσε τη μεγαλύτερη ευελιξία που του δόθηκε με την εξ αποστάσεως εργασία, αναπολούσε ταυτόχρονα  την δημιουργική «βαβούρα» του γραφείου. Η έρευνα αυτή έθεσε τη βάση για ένα ριζικό πείραμα χωροταξικού επανασχεδιασμού της αίθουσας σύνταξης ως «χώρου συνάντησης και συνύπαρξης». Κατά την τρέχουσα περίοδο τα γραφεία έχουν αφαιρεθεί από τμήμα Ειδήσεων του RTL και ο ανοικτός πλέον χώρος της αίθουσας σύνταξης περιλαμβάνει σημεία συνάντησης και εργασίας στα οποία έχουν όλοι πρόσβαση (shared hubs).

«Τα σημεία αυτά (hubs) έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μία αίσθηση καφέ μπαρ ενώ περιλαμβάνουν και διαφορετικούς χώρους, όπως π.χ. χώρους σαλονιού, χώρους για εργαστήρια κ.λπ., εστιάζοντας στη δημιουργική αλληλεπίδραση, στον καταιγισμό ιδεών και στην κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν όμως και ήσυχες ζώνες όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται μόνοι τους ή να συμμετέχουν σε εικονικές συναντήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Maike Jungjohann, Επικεφαλής Επιχειρηματικού Μετασχηματισμού στο RTL News.

Το Τμήμα Ειδήσεων του RTL αναμένει να δει το προσωπικό του να εργάζεται συνδυάζοντας ημέρες εργασίας στο γραφείο και ημέρες εξ αποστάσεως  εργασίας– πάντα ανάλογα με τις απαιτήσεις, ενώ η νέα φιλοσοφία των χώρων των γραφείων της αίθουσας σύνταξης αναμένεται να είναι πλήρως σε λειτουργία έως τις αρχές του 2022.

Ανάγκη για καθοδήγηση και εκπαίδευση των δημοσιογράφων προς  τα νέα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας

Από την έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαφαίνεται επίσης πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο έμπειρους δημοσιογράφους να επιστρέψουν στο γραφείο, καθώς έχουν συνηθίσει στις  πιο άνετες συνθήκες εργασίας στο σπίτι και είναι σχετικά απρόθυμοι να επιστρέψουν στις αγχωτικές  και χρονοβόρες μετακινήσεις από και προς το γραφείο. Αυτό όμως δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την εκπαίδευση και τη μετάδοση δεξιοτήτων στην επόμενη γενιά των δημοσιογράφων.

«Η πιο σημαντική πρόκληση για εμάς είναι να συνεχίσουμε να είμαστε μια σχολή δημοσιογράφων στην αίθουσα σύνταξης μας. Για αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει ο φυσικός χώρος εργασίας για να ενδυναμωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των έμπειρων συντακτών με τους νεότερους ρεπόρτερ», αναφέρει η Natalia Piza, Διευθύντρια Digital Monetization της El Espectador, μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας στην Κολομβία

Άλλοι ανησυχούν ότι το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό μπορεί εύκολα να παραμεληθεί και να απαξιωθεί κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Με όλο και λιγότερες ευκαιρίες για μάθηση μέσω της συνύπαρξης με παλαιότερους δημοσιογράφους στην αίθουσα σύνταξης, ορισμένοι οργανισμοί, όπως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναπτύσσουν διαδικτυακά προγράμματα καθοδήγησης και ενθαρρύνουν την δημιουργία ομάδων δικτύωσης για δημοσιογράφους της επόμενης γενιάς με άλλες ομάδες. Αν και αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να συμβάλουν στην κάλυψη του συγκεκριμένου κενού, η απόκτηση δεξιοτήτων από έμπειρους συναδέλφους σε μια πολυάσχολη αίθουσα σύνταξης θα συνεχίσει να παραμένει μια αναντικατάστατη διαδικασία για πολλούς δημοσιογράφους της νέας γενιάς. 

Συμπεράσματα

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει πως η υβριδική εργασία, ένα νέο μοντέλο όπου η εργασία πραγματοποιείται χωρίς αναφορά στην τοποθεσία, θα αποτελεί στο κοντινό μέλλον μια κανονικότητα για τους περισσότερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς με αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές όπως : την αποδοτικότητα τους, τον ρόλο της αίθουσας σύνταξης, την ψυχική υγεία των εργαζομένων, τα επίπεδα δημιουργικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας, την προσαρμογή των παλαιότερων σε ηλικία δημοσιογράφων αλλά και την εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ξεκινούν μόλις τώρα αυτήν την πορεία μετάβασης προς την νέα -μετά τον COVID-19 – πραγματικότητα ενώ άλλοι ίσως είναι ήδη λίγο πιο μπροστά. Σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Το σημαντικό είναι να προκύψουν γνώση και δεδομένα από τις πρώτες  προσπάθειες μετάβασης, να διατηρηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των οργανισμών και των δημοσιογράφων αλλά και να υπάρξουν προσαρμογές όποτε αυτές κριθούν αναγκαίες. Αυτό που μένει να φανεί είναι ποιοι και πως θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες αυτές συνθήκες.