Η Τηλεοπτική Ενημέρωση και οι Εκλογικές Αναμετρήσεις του 2015
Ηλιάνα Γιαννούλη, Αχιλλέας Καραδημητρίου
Περίληψη
Το παρόν κείμενο δημοσιεύσει τα στοιχεία της έρευνάς μας που αποσκοπεί να διερευνήσει την τηλεοπτική κάλυψη της ελληνικής προεκλογικής εκστρατείας τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τριών μεγαλύτερων καναλιών εθνικής εμβέλειας (ΑΝΤ1, ΜΕGA, ALPHA). Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της σε τρεις κεντρικούς άξονες: α) στην ανάδειξη των πολιτικών προσώπων και κομμάτων που κατόρθωσαν να αποσπάσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεοπτικής κάλυψης, β) στην καταγραφή των βασικών θεμάτων της ημερήσιας ατζέντας των δελτίων ειδήσεων κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων και γ) στη μελέτη των ερμηνευτικών σχημάτων και τακτικών που αξιοποιήθηκαν για την κάλυψη των ειδήσεων αναφορικά με την εκλογική διαδικασία εν γένει. Αναλύοντας συγκριτικά τα μηνύματα και τις αναπαραστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών, έτσι όπως προβλήθηκαν από την τηλεοπτική δημοσιογραφία, επιχειρείται να επισημανθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές σχετικά με τα δημοσιογραφικά πλαίσια και τις προσεγγίσεις της τηλεοπτικής πολιτικής ενημέρωσης. Τα αποτελέσματα φανερώνουν τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της τηλεοπτικής ενημέρωσης στην κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας και καταδεικνύουν την έντονη προσωποποίηση και δραματοποίηση της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Διαβάστε περισσότερα…
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις Εκλογές Ιανουαρίου 2015
Μαρία Ξενοφώντος, Ιουλία Ντάγκα
Περίληψη
Στόχος του παρόντος κειμένου είναι η διερεύνηση των χρήσεων της έρευνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Εθνικών βουλευτικών εκλογών, της 25ηςΙανουαρίου 2015. Διερευνήθηκαν όλες οι αναρτήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο Facebook και το Twitter, στους επίσημους λογαριασμούς των δυο επικρατέστερων κομμάτων και των αρχηγών τους. Μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δόθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να καταβάλλει σχετικά περισσότερες προσπάθειες προσαρμογής στα κοινωνικά μέσα αξιοποιώντας τις διαδραστικές τους ιδιότητες καθώς και τη δυνατότητα που προσφέρουν στόχευση ειδικών ομάδων ψηφοφόρων. Ως προς το περιεχόμενο κυριάρχησε η προώθηση των πολιτικών θέσεων σε σχέση με τις εικόνες, οι οποίες εστίασαν κυρίως στο κόμμα, ενώ στους συγκεκριμένους λογαριασμούς δεν συναντήθηκαν στοιχεία προσωποποίησης. Το Twitter αξιοποιήθηκε κυρίως για την προώθηση πολιτικών θέσεων και την παραγωγή επιθέσεων, ενώ το Facebook για την προώθηση εικόνων (κόμματος & αρχηγού). Διαβάστε περισσότερα…
Η Τηλεοπτική Πολιτική Διαφήμιση στις Εκλογές του 2015: Οι Διαφημίσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα
Ορσαλία Κασσαβέτη, Στέλιος Παπαθανασόπουλος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Υποστηρίζεται ότι η πολιτική διαφήμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην «κατασκευή» της πολιτικής εικόνας των κομμάτων και των αρχηγών τους. Στο παρόν κείμενο αναλύονται και συγκρίνονται οι τηλεοπτικές πολιτικές διαφημίσεις της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Υποστηρίζεται ότι και τα δύο κόμματα που διεκδικούσαν να έρθουν πρώτα στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος αξιοποίησαν συνδυαστικά τις παραδοσιακές τεχνικές της διαφήμισης, άλλοτε πιο δημιουργική κι άλλοτε περισσότερο άτολμη. Και στις δύο περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η παρουσίαση των αρχηγών των κομμάτων, χωρίς να εκλείπουν οι αρνητικές τοποθετήσεις. Διαβάστε περισσότερα…