Πριν και μετά το Brexit: Η διάχυση του λαϊκισμού στις επαγγελματικές ομάδες
της Ιωάννας Αρχοντάκη
Πυκνώνουν οι συζητήσεις από πολιτικούς, μελετητές και δημοσιογράφους για το ρόλο του λαϊκισμού ως μέσου προπαγάνδας και την απειλή που συνιστά για τη δημοκρατία. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η πόλωση που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που λαμβάνουν αποφάσεις οι πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και συνεχίζει να είναι η περίπτωση του Brexit, στην οποία εστιάζεται η παρούσα μελέτη, όπου εξετάστηκε ο συστημικός λόγος των εργατικών σωματείων έναντι των «αυθόρμητων» επαγγελματικών ομάδων που εμφανίστηκαν στο Facebook στις παραμονές του δημοψηφίσματος του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπιστώθηκε ότι τα εργατικά σωματεία ως θεσμός προτείνουν αρκετά διαφορετικές λύσεις σε σχέση με τις «αυθόρμητες» επαγγελματικές ομάδες. Ενώ σε επίπεδο ρητορικής κατηύθυναν συστηματικά και με συνέπεια το θυμό του κόσμου προς την ΕΕ, στοχοποιώντας άλλοτε τους ειδικούς, άλλοτε τις ελίτ κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο λαϊκισμός δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο της κρίσης, καθώς διάφοροι παράγοντες ευνοούν τη νομιμοποίηση του στο δημόσιο διάλογο. Διαβάστε περισσότερα…
Fake news: Η εποχή της ‘μετα-αλήθειας’ και ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
του Χρήστου Κωστόπουλου
Τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών και του Βρετανικού δημοψηφίσματος το 2016 έφεραν στο προσκήνιο τα λεγόμενα fake news, δηλαδή τις κατασκευασμένες ή ψεύτικες ειδήσεις. Το παρόν άρθρο μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα ΜΜΕ, επικεντρώνεται στις Αμερικανικές εκλογές του 2016 και στο Βρετανικό δημοψήφισμα που διεθνώς έχουν θεωρηθεί ως σημεία αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Το άρθρο εστιάζει στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν οι αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν στην δημοσιογραφία και την δημοκρατία, εξετάζοντας συγχρόνως και την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Διαβάστε περισσότερα…
Οι Αναπαραστάσεις των ΜΚΟ στον Αθηναϊκό Τύπο
του Χρήστου Τριανταφύλλου
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις (ΜΚΟ) έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, τις περισσότερες φορές θετικά και κάποιες φορές αρνητικά. Το Προσφυγικό Ζήτημα κατέστησε την παρέμβασή τους αναγκαία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Το παρόν κείμενο αποσκοπεί στο να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο αλλά και το βαθμό στον οποίο οι ΜΚΟ προβάλλονται στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της έρευνας αποτελούν γνωστές Οργανώσεις σε συνάρτηση με γνωστές εφημερίδες/ ενημερωτικές ιστοσελίδες. Οι περισσότερες ΜΚΟ στο πλαίσιο της μελέτης αναδεικνύονται ικανοποιητικά από τα ΜΜΕ, αν και αυτό δεν είναι μια εύκολη πρακτική, καθώς ο βαθμός επιτυχίας των ΜΚΟ στον τομέα της επικοινωνίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώσαμε ότι και οι ΜΚΟ αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα νέα μέσα για να προβάλουν τις δράσεις τους. Μερικές φορές μάλιστα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προβολή του έργου τους στα νέα Μέσα σε σχέση με τα παραδοσιακά, ακολουθώντας τις επιταγές της ψηφιακής εποχής. Διαβάστε περισσότερα…
Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην Ελλάδα και τα Μέσα Ενημέρωσης
του Βασίλη Ριζά
Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας εμφανίζεται όλο και πιο επιτακτικό τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα κρίνεται ως μια κοινωνία που γερνάει με ταχείς ρυθμούς, αλλά δεν ανανεώνεται, αφού οι θάνατοι έχουν αρχίσει να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2011, είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε μείωση του ελληνικού πληθυσμού (της τάξεως του 1,34% συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία) από το 1951 και έπειτα. Βέβαια, η κατάσταση από το 2011 μέχρι σήμερα έχει γίνει ακόμα δυσμενέστερη, αφού έχει μεσολαβήσει η οικονομική ύφεση και οι καταστροφικές συνέπειές της. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει με ποιον τρόπο παρουσιάζεται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας από τις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τα άμεσα και ορατά αποτελέσματα της κρίσης εμφανίζονται στο πεδίο της, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ιστοσελίδες εστιάζουν περισσότερο στη δημογραφική γήρανση ενώ προβάλλουν το δημογραφικό πρόβλημα με τέτοιον τρόπο ώστε να αντανακλώνται αρχικά οι οικονομικές του επιπτώσεις. Διαβάστε περισσότερα…
Η Οδοντιατρική στα Μέσα Ενημέρωσης
της Ηλιάνας Γιαννούλη
Tί γνωρίζουμε για την οδοντιατρική και τις νόσους του στόματος; Πώς μαθαίνουμε για τους κίνδυνους της πλημμελούς στοματικής φροντίδας, αλλά και για τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας; Πόσα γνωρίζουμε για τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί η αισθητική οδοντιατρική και τελικά τι ισχύει για τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα; Η ενημέρωση για τα οδοντιατρικά θέματα όπως και για όλα τα ζητήματα που εισχωρούν στο δημόσιο διάλογο παρέχεται από τα ΜΜΕ, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις αντίστοιχες δημόσιες αποκρίσεις. Στο παρόν κείμενο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς μας που μελέτησε τις αναπαραστάσεις της οδοντιατρικής στα μέσα ενημέρωσης, φιλοδοξώντας τα ευρήματα αυτής της πρώτης απόπειρας χαρτογράφησης της οδοντιατρικής πληροφόρησης από τα ΜΜΕ να αποτελέσουν ένα πεδίο γόνιμου προβληματισμού στους κόλπους τόσο της ιατρικής, όσο και της δημοσιογραφικής κοινότητας. Διαβάστε περισσότερα…
Αρχιτεκτονική και Μέσα Ενημέρωσης: Μια απόπειρα καταγραφής
της Ιφιγένειας Τριανταφύλλου
Αρχιτεκτονική και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ μπορεί αρχικά να φαίνονται δύο κλάδοι που δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο, η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι τόσο μεγάλη, αφού, όπως τα Μέσα Ενημέρωσης συνιστούν έναν τομέα που επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά κι αφορά όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές του κάθε τόπου, έτσι και η Αρχιτεκτονική αποκτά νόημα όταν δημιουργείται συμπλέοντας με τις εξελίξεις των δομών αυτών. Το παρόν κείμενο εξετάζει το κατά πόσο η Αρχιτεκτονική εντάσσεται στη θεματολογία των Μέσων Ενημέρωσης και κυρίως του Τύπου κι αν τελικά ο τρόπος που επικοινωνείται μπορεί να την καταστήσει αντικείμενο προσοχής και δημόσιου ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός κοινωνικής αλληλεπίδρασης που θα μπορούσε να την εντάξει στην πολιτική ατζέντα. Διαβάστε περισσότερα…
Ο μουσικός περιοδικός τύπος στην Ελλάδα και η κρίση της έντυπης δημοσιογραφίας
της Κοραλίας Ξεπαπαδέα
Η οικονομική κρίση και οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν επέφεραν μόνον επιπτώσεις στα μέσα ενημέρωσης και στις εφημερίδες. Ο περιοδικός τύπος ήταν ένα από τα μεγάλα τους θύματα, και ο μουσικός περιοδικός τύπος μία από τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο του Τύπου. Τα μουσικά έντυπα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, ανήκαν στις βασικότερες πηγές ενημέρωσης για θέματα σχετικά με την ελληνική και την ξένη μουσική και κυκλοφορούσαν συνήθως στις αρχές κάθε μήνα. Κάποια έβγαιναν στα μέσα του μήνα, άλλα ήταν δεκαπενθήμερα και άλλα μηνιαία, ενώ διανέμονταν κυρίως σε περίπτερα ακόμη και σε μίνι μάρκετ της χώρας, με τους αναγνώστες και μουσικόφιλους να περιμένουν εναγωνίως την κυκλοφορία του νέου τεύχους. Σε αυτά μπορούσε κανείς να διαβάσει μουσικές κριτικές, δισκοκριτικές και ειδική αρθρογραφία, γραμμένη ταυτόχρονα με τις μουσικές εξελίξεις, η οποία έδινε «παλμό» στην εποχή, διευρύνοντας την απήχηση των εντύπων στο φιλόμουσο κοινό. Η οικονομική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο με αποκορύφωμα την τριετία 2010 – 2012, στην οποία το ένα μουσικό έντυπο έκλεινε το ένα πίσω από το άλλο. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που αποπειράται να καταγράψει και χαρτογραφήσει την πορεία των μουσικών εντύπων στην Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα…