ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ SMART PHONES

Οι νέες εφαρμογές των «έξυπνων τηλεφώνων» φαίνεται να κερδίζουν έδαφος έναντι του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολες στη χρήση, προσαρμοσμένες στις πλατφόρμες που επικρατήσει για κινητά τηλέφωνα και οι περισσότερες παρέχονται δωρεάν. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να έχει πρόσβαση σε παιχνίδια, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας την ανάλογη εφαρμογή για το κινητό, χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν μαζί τους το laptop τους. Στο δρόμο, στο τρένο και γενικότερα οπουδήποτε βρεθούν.

Την τελευταία δεκαετία οι περισσότερες έρευνες για το ίντερνετ αφορούσαν στην  ολοένα και αυξανόμενη διεισδυτικότητα του. Και όταν όλοι κοίταζαν άλλου η νέα τάση εξαπλώθηκε τόσο, που πλέον οι έρευνες δείχνουν ότι οι χρήστες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους και μάλιστα του «έξυπνου κινητού» τηλεφώνου τους παρά στην οθόνη του pc ή του laptop τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Flurry οι καταναλωτές περνούν πια 81 λεπτά την ημέρα, χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο σε σύγκριση με τα 74 λεπτά που διαθέτουν σερφάροντας στο ίντερνετ με το laptop τους.  Οι αριθμοί αυτοί αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι χρήστες περνούσαν 21 λεπτά περισσότερα μπροστά στο laptop τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι χρήστες των εφαρμογών προτιμούν κατά 47% να παίζουν παιχνίδια στο κινητό και κατά να ανανεώνουν τα προφίλ τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Νέο «έξυπνο τηλέφωνο» από το Facebook

 

Τη νέα τάση δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί ο δημιουργός του Facebook , Mark Zuckerberg και οι συνεργάτες του που ετοιμάζονται σύντομα να λανσάρουν ένα νέο «έξυπνο κινητό». Και αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times για να μην καταλήξει το Facebook να γίνει μία ακόμα εφαρμογή σε άλλες πλατφόρμες κινητών.  Αυτό θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση και τον ιδρυτή της δημοφιλούς πλατφόρμας αλλά και τους μετόχους της εταιρείας αφού θα εξαφάνιζαν ουσιαστικά τα έσοδα που λαμβάνουν από διαφημίσεις.

Έτσι, έως το 2013 είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα «έξυπνο κινητό» τηλέφωνο, που σχεδιάζει το Facebook, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης εφαρμογών (apps) για κινητές συσκευές.

Τις σχετικές πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Facebook, δημοσιεύουν οι «Νew York Times» (επικαλούμενες ανώνυμες πηγές, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο) και το BBC. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, το Facebook ήδη ξεκίνησε μέσα σε συνθήκες μυστικότητας να κάνει προσλήψεις αρκετών πρώην μηχανικών της Apple με εργασιακή εμπειρία σε έξυπνα κινητά όπως το iPhone.

Σε παρόμοια κίνηση προχώρηση πάντως και η Google πρόσφατα όταν ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής κινητών Motorola Mobility αντί 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει να δημιουργήσει κι αυτή το δικό της έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Παράλληλα, στο παρελθόν και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Hewlett-Packard και η Dell, αποπειράθηκαν να φτιάξουν δικά τους κινητά, αλλά τελικά εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς το όλο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, ακόμα και για εταιρίες που έχουν κατασκευαστική εμπειρία στο πεδίο της πληροφορικής.

Εφαρμογές για κινητά made in Greece

Με την φιλοσοφία ότι η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο  μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την οικονομική κρίση, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες -κυρίως νέοι- επιχειρηματίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα, αναπτύσσοντας διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση.

Λαμπρό παράδειγμα ο Απόστολος Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε από το Πολυτεχνείο της Βιέννης και την Ευρώπη στο Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ. Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου της Βιέννης από την Καλαμαριά δημιούργησε σε συνεργασία με ένα συμφοιτητή του εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που βρέθηκε στην πρώτη θέση του ελληνικού appstore και στην όγδοη θέση του αµερικανικού.  Η εφαρμογή αυτή έγινε το εισιτήριο του για ένα νέο ψηφιακό κόσμο που δίνει αμέτρητες ευκαιρίες.

Φωτεινή Δουλγκέρη