Σε «καραντίνα» οι παραγωγές TV και Cinema σε Ελλάδα και Κόσμο

The show must not Go On… μέχρι νεωτέρας

 

της Σόνιας Χαϊμαντά

Σοκαρισμένη, μουδιασμένη αλλά με ενεργά αντανακλαστικά αντιμετωπίζει την πανδημία – παρά την υγειονομική και οικονομική  κρίση – η βιομηχανία του θεάματος, της Τηλεόρασης και του Κινηματογράφου. Στην Ελλάδα έχει σταματήσει εντελώς η «παραγωγική» μηχανή οπτικοακουστικού υλικού, ενώ οι εταιρείες παραγωγής έχουν εστιάσει μόνο στην ανανέωση των μηνυμάτων και σποτ των διαφημιζόμενων brands

Τα τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν τη μετάδοση των premium προϊόντων τους, ακόμη και αν είχαν γυριστεί πριν την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, προβάλλοντας επαναλήψεις, ταινίες και φυσικά ενημερωτικό πρόγραμμα ενώ η συνδρομητική TV (Cosmote, Nova) επιδίδεται σε έναν αγώνα επιβίωσης με οικονομικότερα «πακέτα», προσφορές και δωρεάν κανάλια.

Όλα τα studio παγκοσμίως αναβάλλουν τις παραγωγές τους ενώ στις επάλξεις παραμένουν μόνον η WarnerBros, η Dock10 και η Pinewood.

Ήδη η πανδημία έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών καθώς η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» αναγκάζει όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία, από ηθοποιούς και κομπάρσους έως και τεχνικούς και σκηνοθέτες να παραμένουν εκτός εργασίας. Η κατάσταση στο χώρο της παραγωγής και τηλεόρασης είναι απρόβλεπτη ενώ πρωτόγνωρες καταστάσεις βλέπουν το φως ημέρα με την ημέρα: Η EBU αποφασίζει να ακυρώσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, Το Canal+ προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο premium προϊόν της κατά τη διάρκεια του lockdown ενώ το BBC καθυστερεί σημαντικές αποφάσεις. Το Dock10 ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοιχτό με όλες τις λειτουργίες του συμπεριλαμβανομένων όλων των ραδιοτηλεοπτικών στούντιο και το post production.

Ο επικεφαλής των στούντιο Dock10, κ. Andy Waters αναφέρει ότι «τώρα είναι η ώρα που το έθνος θέλει περισσότερο από ποτέ να ψυχαγωγηθεί. Καθώς πολλά τηλεοπτικά format πρέπει να τροποποιηθούν λόγω των συνθηκών (social distance, άσχετη θεματολογία), τα στούντιο πρέπει να παράξουν νέα, έξτρα  προγράμματα προσαρμοσμένα στις νέες περιστάσεις. Αναγνωρίζουμε ότι το σώου πρέπει να συνεχιστεί (‘the show must go on’) και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να παραμείνει ζωντανή και επίκαιρη η ψυχαγωγία».

Ο κ. Waters διαβεβαιώνει ότι “δεν πρόκειται για business as usual και ότι η εταιρεία του πειθαρχεί στις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης και της ΠΟΥ για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα στούντιο δεν έχουν ζωντανά ακροατήρια και όλοι οι κύκλοι των σήριαλ έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

Η εταιρεία Pinewood επιβεβαίωσε ότι τα στούντιο θα παραμείνουν ανοικτά ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα συνεχιστούν οι παραγωγές του Star Wars και Jurassic World καθώς το προσωπικό τους παραμένει σπίτι για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη.

Η Warner Bros ανέβαλε τις εργασίες στο στούντιο Harry Potter στο Leavesden, αν και παραμένει ανοικτή.

Η εταιρεία BBC Studioworks δηλώνει ότι συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της για να ανταποκριθεί στις αναγκαίες υπηρεσίες.

Η Amazon σταμάτησε το Lord of the Rings και όλες τις αυθεντικές σειρές που βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής.

Η Warner Bros Television Group έκοψε σε μια ημέρα την παραγωγή 70 σειρών, η Disney TV Studios έβαλε 16 πιλότους και άλλα σώου σε προσωρινή καραντίνα, η Apple διέκοψε όλες τις παραγωγές που πραγματοποιούνταν σε εξωτερικούς χώρους ενώ το Netflix έθεσε σε «παύση» σειρές και παραγωγές ταινιών.

Παράλληλα υποχρεώθηκε να μειώσει την ποιότητα της εικόνας κατά 25% από UHD και HD σε SD, όπως εξάλλου και το Youtube για να μη «φορτώνει» το Δίκτυο.

The show must go on

Στην Κίνα ξαναπήρε μπροστά η «μηχανή» των 5.000 κινηματογραφικών αιθουσών της χώρας, στις οποίες είχε μπει «λουκέτο» το προηγούμενο διάστημα με τις εταιρείες παραγωγής ωστόσο να παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Η Ευρώπη ζει το δικό της μαρτύριο και όλα είναι κλειστά: Κινηματογραφικές αίθουσες και εταιρείες παραγωγής. Η βιομηχανία του Χόλυγουντ έχει κατεβάσει ρολά με τους κολοσσούς του θεάματος να μην μπορούν να λανσάρουν τα έτοιμα κινηματογραφικά τους προϊόντα: Ακυρώθηκαν ήδη οι προβολές του «Mulan« της  Disney και η νέα ταινία του James Bond της MGM με τίτλο «No Time to Die«. Αρκετές εταιρείες διανομής και μεγάλα studio παραγωγής υποχρεώθηκαν να λανσάρουν ταινίες όπως ο «Αόρατος Άνθρωπος» της Universal ή το «The Hunt« μέσω υπηρεσιών streaming και on demand πολύ νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζαν. Το χειρότερο είναι ότι οι αιθουσάρχες των ΗΠΑ θα τεθούν εκτός της χρηματοδότησης των 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που προγραμματίζει η αμερικανική κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομίας. Η ψηφοφορία στη Γερουσία θα γίνει την επόμενη Δευτέρα. Το σημαντικό πάντως είναι ότι ήδη η Ένωση των Αμερικανών Σεναριογράφων συζητά εκτενώς την ανανεωμένη ανάγκη για νέα κινηματογραφικά σενάρια που θα έχουν μεγάλη ζήτηση μετά την κρίση (με θέμα τον κορονοϊό). Ήδη η υπηρεσία του BBC «Writersroom« αξιοποιεί διαφορετικά τις ευκαιρίες στην κρίση και καλεί σεναριογράφους να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για αυθεντικά scripts με 2-4 χαρακτήρες με θέμα τον εγκλεισμό και τίτλο «Interconnected«. Κάθε script θα έχει διάρκεια από 5-10 λεπτά και θα πραγματεύεται την ανθρώπινη διάδραση σε μια μικρο-κοινωνία σε απόσταση.

Τα τέσσερα καλύτερα θα παραχθούν με τη συμμετοχή διάσημων επαγγελματιών ηθοποιών για τις πλατφόρμες του BBC τον ερχόμενο Απρίλιο.