ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Τη μετρήσιμη αλλά περιορισμένη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε μελέτη που διεξήχθη σε εκατομμύρια χρήστες του Facebook την ημέρα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του 2010.

Τα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη που δημοσίευσε στο διαδίκτυο το περιοδικό Nature. Για τις ανάγκες της έρευνας ένα ειδικό μήνυμα με το σύνθημα «βγάλε το εκλογικό αποτέλεσμα», έδειχνε σε κάθε χρήστη εικόνες από φίλους που είπαν ότι είχαν ήδη ψηφίσει. Αυτό και μόνο, ήταν αρκετό για να οδηγήσει 340.000 πολίτες να ψηφίσουν σε όλη την επικράτεια. Βέβαια, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να καθορίσουν αν η ψήφος ήταν υπέρ των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικανών.

Οι επιστήμονες που εργάζονται για το Facebook και για Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα πιθανόν να έχουν τουλάχιστον κάποιο αντίκτυπο στις εκλογές και προσθέτουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες πέραν της εκλογής. Για παράδειγμα, η έρευνα που τώρα διεξάγεται αφορά στη χρήση των κοινωνικών δικτύων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να χάσουν βάρος.

Το σημαντικό -αν όχι η έκπληξη- είναι ότι η εκλογική μελέτη έδειξε ότι η επιρροή ήταν πολύ πιθανότερο να καταγραφεί ανάμεσα σε στενούς φίλους, κάτι που σημαίνει ότι οι «ισχυροί δεσμοί» στον κυβερνοχώρο είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τη συμπεριφορά συγκριτικά με τους «αδύναμους». Κατέγραψε, επίσης, έναν έμμεσο αντίκτυπο από τα μηνύματα: οι φίλοι των φίλων επηρεάστηκαν και αυτοί.

«Αυτό που δείξαμε είναι ότι ο κόσμος του διαδικτύου και ο πραγματικός κόσμος αλληλοεπηρεάζονται» είπε ο καθηγητής γενετικής ιατρικής και πολιτικής επιστήμης, James H. Fowler.

Στις 2 Νοεμβρίου 2010, την ημέρα των εκλογών για το Κογκρέσο, σχεδόν κάθε μέλος του Facebook που έκανε sign in, δηλαδή συνδέθηκε με τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (61 εκατομ. συνολικά) έλαβε στην κορυφή της ροής ειδήσεων (newsfeed) ένα ουδέτερο μήνυμα: «βγάλε το εκλογικό αποτέλεσμα». Aυτό συμπεριελάμβανε μία υπενθύμιση ότι «σήμερα είναι Ημέρα Εκλογών», ένα σύνδεσμο στα τοπικά εκλογικά κέντρα, ένα κουμπί «Ψήφισα» κι ένα μετρητή που έδειχνε το συνολικό αριθμό χρηστών του Facebook που ψήφισαν καθώς και περίπου έξι φωτογραφίες των φίλων του μέλους που είχαν δηλώσει ότι ψήφισαν.

Δύο τυχαία επιλεγμένες ομάδες των 600.000 χρηστών του Facebook η κάθε μία δεν έλαβαν τις φωτογραφίες. Η μία έλαβε μόνο το μήνυμα «βγάλε το εκλογικό αποτέλεσμα» και η άλλη δεν έλαβε κανένα εκλογικό μήνυμα.

Eξετάζοντας τους δημόσιους εκλογικούς καταλόγους, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν το πραγματικό αποτέλεσμα στις δύο ομάδες. Διαπίστωσαν ότι το μήνυμα που έδειχνε φίλους οι οποίοι είχαν ψηφίσει ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τις 60.000 περισσότερες ψήφους σε όλη την επικράτεια και έμμεσα με τις 280.000 που παρακινήθηκαν από φίλους φίλων. Αυτό που ονόμασαν αποτέλεσμα «κοινωνικής επιρροής».

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι, επίσης, ότι 4% αυτών που ισχυρίστηκαν ότι είχαν ψηφίσει δεν έλεγαν την αλήθεια.

Επειδή μόνο το 1% των χρηστών Facebook δηλώνει ανοιχτά τις πολιτικές του προτιμήσεις, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το εάν ο πολιτικός προσανατολισμός επηρέαζε την κοινωνική δικτύωση και την εκλογική συμπεριφορά.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα James S. McDonnell και την Science of Generosity Initiative του Πανεπιστημίου Notre Dame η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα John Templeton.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι μια πληθώρα μεθόδων για την κινητοποίηση δυνάμει ψηφοφόρων έχουν απογοητευτικό αποτέλεσμα. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι το να πηγαίνεις πόρτα-πόρτα, ενώ το e-mail είναι μια από τις λιγότερο αποτελεσματικές.

Αν και ο αριθμός των ψήφων που προέκυψε από το μήνυμα στο Facebook ήταν μικρός συγκριτικά με το συνολικό αποτέλεσμα (περίπου 90,7 εκατομμύρια, ή 37,8% του εκλογικού σώματος), οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην εκλογή συγκεκριμένων ατόμων. Εξάλλου, τόνισαν ότι η προεδρική εκλογή του 2000 κρίθηκε με μικρότερο από το 0,01% των ψήφων στη Φλόριντα.   

The New York Times, 12/9/2012, John Markoff

Διαβάστε το άρθρο στην πρωτότυπη μορφή του:  http://www.nytimes.com/2012/09/13/us/politics/social-networks-affect-voter-turnout-study-finds.html?_r=0

ΗΑ