ΡΟΜΝΕΪ VS ΟΜΠΑΜΑ: ΤΟ ΠΙΟ «ΠΟΛΥ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΕΝΟ» ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Aδιαμφισβήτητος νικητής των εντυπώσεων αναδείχθηκε ο  Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Μιτ Ρόμνεϊ κατά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση για την αμερικανική προεδρία, η οποία  πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ με κεντρικό θέμα συζήτησης την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Πέρα όμως από την τηλεοπτική «μονομαχία», οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία είχαν να δώσουν και τη «μάχη» των social media, μια μάχη που σταδιακά φαίνεται να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Σύμφωνα με το εργαλείο του  Facebook που δημιουργήθηκε στη σελίδα του CNN για την καταγραφή της πορείας της εκλογικής αναμέτρησης, ο  απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέσπασε περισσότερα “likes” από τον αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ. Ωστόσο, ο Ρόμνεϊ προηγείτο στις συζητήσεις μεταξύ των χρηστών του  Facebook, με  2.101.907 χρήστες να μιλούν γι’ αυτόν, σε σχέση με τους 1.524.667 χρήστες,  το ενδιαφέρον των οποίων μονοπώλησε ο Ομπάμα. Παράλληλα, ο Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται ότι κατά τις δυο τελευταίες ημέρες, πριν την διεξαγωγή του ντιμπέιτ, κέρδιζε «φίλους» στη διαδικτυακή κοινότητα του Fαcebook.

Mια ημέρα πριν από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στη σελίδα του Ρόμνεϊ είχε εμφανιστεί ένα post που καλούσε τους οπαδούς του να κάνουν “like”, ώστε ο συνολικός αριθμός να ξεπεράσει τα 8.000.000 “like”. Το ίδιο κιόλας απόγευμα ο αριθμός των “like” στη σελίδα του Ρόμνεϊ είχε υπερβεί τα 8.000.000.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση σηματοδότησε μια αυξημένη «κίνηση» στις σελίδες των δύο υποψηφίων στο Facebook, με το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να κερδίζει 75. 743 “likes” μέσα σε επτά ώρες. Στον απερχόμενο πρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών η εμφάνισή  του στο Ντένβερ απέφερε  μόνο 35.185 “likes”.

Πέντε ώρες πριν από  το ντιμπέιτ τα “likes” στη σελίδα του Ρομνεϊ ήταν  8.008.133, ενώ του Ομπάμα ήταν 29.113.433. Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, στις 22:15 μ.μ, η σελίδα του Ρόμνεϊ  είχε 8.059.459 “likes” και του  Ομπάμα  29.139.246.  Η εικόνα που είχε διαμορφωθεί στα προφίλ των δυο υποψηφίων στο Facebook, μετά το πέρας της τηλεοπτικής αναμέτρησης, στις 11:00 μ.μ. είχε ως εξής: 

  • Μιτ Ρόμνει: 8.083.876 “likes” και
  •  Μπαράκ Ομπάμα: 29.148.618 “likes”.

Μπορεί ο Ρόμνεϊ  να είδε μια σημαντική αύξηση των “likes”, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ντιμπέιτ, ωστόσο,  ο Ομπάμα  διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στις προτιμήσεις των νέων ψηφοφόρων.  Πιο συγκεκριμένα, ο Ομπάμα έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18- 24, στην συντριπτική πλειοψηφία των  αμερικανών πολιτειών.  

Ρεκόρ tweetsστο πρώτο ντιμπέιτ των αμερικανικών εκλογών του 2012

Όταν η τηλεοπτική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε, ο λογαριασμός του Twitter @gov( επίσημος λογαριασμός για τις αμερικανικές εκλογές)  ανακοίνωσε ότι  «το αποψινό ντιμπέιτ ήταν το γεγονός με τα περισσότερα tweets στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ». Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση  Ομπάμα- Ρόμνεϊ  ενέπνευσε 10,3 εκατομμύρια tweets σε 90 λεπτά. Ήδη, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, η συζήτηση στο Twitter είχε «ανάψει» και  η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές του 2012 είχε αφήσει κατά πολύ πίσω της και τα τέσσερα ντιμπέιτ των εκλογών του 2008.

Η μελέτη των δεδομένων σχετικά με το ποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης έδωσαν  τροφή για τα περισσότερα  tweets ανά λεπτό φανέρωσε ότι τρεις από τις δέκα κορυφαίες στιγμές είχαν σχέση με τις λογομαχίες των υποψηφίων με τον συντονιστή της αναμέτρησης.  Η λέξη «Συντονιστής» και «Jim Lehrer» έγιναν  δύο από τα πιο διαδεδομένα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Το πρώτο ντιμπέιτ έδωσε το έναυσμα για 10.3 εκ Tweets μέσα σε 90 λεπτά.
Πηγή: http://blog.twitter.com

Συνειδητοποιώντας το σημαντικό ρόλο του Twitter και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο υποψηφίων προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του Twitter προς όφελός τους.  Η εκστρατεία  του Μιτ Ρόμνεϊ είχε επενδύσει χρηματικά στην προώθηση  της επίκαιρης θεματικής τους ενότητας ( trending   topic)- # CantAfford4More- το χρονικό  διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Από την πλευρά του,  η εκστρατεία του Ομπάμα  προσπάθησε να «εκμεταλλευτεί» τους ήδη υπάρχοντες «followers» του Ομπάμα- οι οποίοι υπολογίζονται στους  20.512.112 -και συμμετείχε  δυναμικά  καθ’ όλη τη διάρκεια  του ντιμπέιτ με πολλά tweets.

H.Γ

Πηγή: http://www.chron.com/