Η «Google» ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Μια πάγια στρατηγική των επιχειρήσεων είναι να εντοπίζουν το πεδίο όπου  υπάρχει κενό σε μια ήδη διαμορφωμένη αγορά και να το εκμεταλλεύονται  χτίζοντας επ’ αυτού την απόλυτη μονοπωλιακή κυριαρχία τους.  Η Google με φόντο τον ανταγωνισμό από τις άλλες μηχανές αναζήτησης, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί επιχειρώντας να  μάθει τι είναι αυτό για το οποίο οι χρήστες επιθυμούν να συλλέξουν πληροφορίες, αλλά δεν  μπορούν  εύκολα να τις βρουν στο διαδίκτυο.

Kάθε μέρα δισεκατομμύρια αναζητήσεις λαμβάνουν χώρα στη μηχανή αναζήτησης της  Google. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία επιλέγουμε να ενημερωθούμε μέσω άλλων πηγών, εκτός του διαδικτύου. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σχετική έρευνα από την Google,  υπό τον τίτλο «Daily Information Needs Study» με τη συμμετοχή 150 χρηστών. Στόχος της Google είναι να βρει τρόπους ώστε να ικανοποιεί τα αιτήματα των χρηστών  για πληροφορίες, για τις οποίες παραδοσιακά δεν θεωρούσαν ότι μπορούσαν να βρουν σχετικά αποτελέσματα στο διαδίκτυο.

«Αν  η Google επιθυμεί να ολοκληρώσει τη διακηρυγμένη αποστολή της να οργανώσει την παγκόσμια πληροφόρηση  και να την καταστήσει παγκοσμίως προσβάσιμη, θα πρέπει να ανακαλύψει αυτές τις κρυφές ανάγκες και να μάθει να τις υπηρετεί», δήλωσε ο Jon Wiley επικεφαλής της  έρευνας.

Σύμφωνα με τον Wiley μια νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά για την  Google: Η  καθημερινότητα των ανθρώπων χαρακτηρίζεται πλέον από την κυριαρχία πολλαπλών συσκευών. Όπως η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων βοήθησε την Google να ανακαλύψει τις νέες ανάγκες των ανθρώπων για πληροφόρηση, έτσι και τώρα μέσα από αυτή την έρευνα θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις νέες «ανομολόγητες» ανάγκες των χρηστών και να τις ικανοποιήσουμε στο μέλλον, δηλώνει ο επικεφαλής αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος.

«Μαντεύοντας τις ανάγκες σας»

 

Το μεγάλο στοίχημα της Google είναι να μπορεί να «μαντεύει» τις ανάγκες των χρηστών, προτού εκείνοι το ζητήσουν. Για παράδειγμα, μέσω της χρήσης του GPS, μια υπηρεσία αναζήτησης μπορεί να βρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χρήστη και αυτομάτως να τον ενημερώσει για τα κοντινά φαρμακεία, εστιατόρια κλπ.  Ήδη μάλιστα υπάρχουν τέτοιες εφαρμογές που κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.

Για παράδειγμα, η υπηρεσία Google Now μπορεί να δώσει αυτόματα πληροφορίες για τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, την τρέχουσα βαθμολογία της αγαπημένης ομάδας  του εκάστοτε χρήστη και όλα αυτά  τη στιγμή που εκείνος τα χρειάζεται, πριν καν τα ζητήσει. Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας βασίζεται στα  δεδομένα  που συλλέγει το Google Now με βάση το περιβάλλον από το τηλέφωνό του χρήστη και από άλλες εφαρμογές της Google στα οποία ο χρήστης επιτρέπει να έχει πρόσβαση το Google Now.

Παρόμοια αποτελέσματα υπόσχονται  και  τα Google Glass, τα  οποία σκαρφάλωσαν στη πρώτη θέση της λίστας με τις εφευρέσεις της χρονιάς που ανακοίνωσε το περιοδικό Time. Πρόκειται για έναν υπολογιστή ενσωματωμένο σε ένα ζευγάρι γυαλιών, ο οποίος προσφέρει  στον χρήστη τις πληροφορίες που ψάχνει, ακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού του.

Το σίγουρο είναι πως η Google  κινείται προς ένα άλλο είδος αναζήτησης πληροφοριών, περισσότερο εξατομικευμένο και όπως επισημαίνει ο Jonas Michel πιο «τοπικοποιημένο». Σύμφωνα με τον Jonas Michel, ερευνητή που  εργάζεται σε παρόμοια σχέδια έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο μέλλον οι χρήστες θα  αναζητούν πληροφορίες από το φυσικό περιβάλλον. Υπό αυτή την έννοια οι ανάγκες για πληροφόρηση θα είναι απολύτως «τοπικοποιημένες», καθώς θα σχετίζονται άμεσα με τον τόπο που βρίσκεται ο καθένας και την δραστηριότητα που εκτελεί κάθε δεδομένη στιγμή.

Η έννοια της εξατομίκευσης (personalization) δεν είναι καινούριο φαινόμενο στο χώρο των ΜΜΕ.  Το φαινόμενο του « Daily Me» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εμφάνιση  των πρώτων εφημερίδων, από τη στιγμή που οι άνθρωποι  διαβάζοντας τις εφημερίδες συνειδητά επέλεγαν να στρέψουν την προσοχή τους προς συγκεκριμένες ειδήσεις παραλείποντας άλλες. Οι νέες τεχνολογίες φαίνεται να έχουν δώσει νέα ώθηση στην εξατομίκευση του περιεχόμενου που μεταφέρεται μέσω του διαδικτύου με  τους  μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να παρέχουν στους χρήστες από πέντε έως 13 διαφορετικούς τρόπους εξατομίκευσης του περιεχομένου τους[1].

Αν  η Google μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της εξατομικευμένης γενικευμένης πληροφόρησης και να παράσχει πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα άμεσα συναρτώμενες από το περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, τότε οι θεωρίες περί της παντοκρατορίας της Google δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

H Google έχοντας ήδη αναδειχθεί σε κυρίαρχο «παίκτη» της παγκόσμιας ροής της πληροφορίας ασκεί καθοριστική επιρροή τόσο στους πολίτες του διαδικτύου (netizens), στις πολυεθνικές εταιρείες, όσο  και στις κυβερνήσεις των κρατών.  Με άλλα λόγια,  στην εποχή της «οικονομίας της πληροφορίας» η εξουσία είναι  συνδεδεμένη με την κατοχή της πληροφορίας. Υπό αυτή την έννοια το φαινόμενο της παντοκρατορίας της Google( omnigooglisation), συνδέεται με το έλεγχο της πληροφορίας στον κυβερνοχώρο και εξαρτάται από τον βαθμό που οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να «επηρεάσουν» την  διαδικασία της παγκοσμιοποίησης κατά την επόμενη φάση της, καθώς η τελευταία κατευθύνεται από την παγκόσμια ροή της πληροφόρησης.[2]

Ανεξάρτητα όμως με τις επιδράσεις της Google στην παγκόσμια πολιτική οικονομία, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ιδιωτικότητα των πολιτών. Μια εταιρεία που  έχει τη δυνατότητα να «μαντεύει» τις ανάγκες των χρηστών της, συνθέτοντας το προφίλ τους από το σύνολο των πληροφοριών που συλλέγει από το ευρύτερο  περιβάλλον πλοήγησής τους, θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των προσωπικών δεδομένων  των  χρηστών, καθώς ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αλλότριους από τον αρχικό σκοπό συλλογής τους .[3]

Η Google ανεβάζει τον ανταγωνισμό στις διαδικτυακές ταχύτητες

Την ίδια στιγμή η Google επιχειρεί να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στο χώρο των διαδικτυακών ταχυτήτων στις ΗΠΑ, ξεκινώντας την κατασκευή του Google Fiber, μια ευρυζωνική υπηρεσία, που επιτρέπει στους χρήστες να «κατεβάζουν» περιεχόμενο από το διαδίκτυο με ταχύτητα 100 φορές πιο γρήγορη από το συνηθισμένο.

Σε σύγκριση με πολλές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αργές και ανομοιογενείς διαδικτυακές υπηρεσίες. Αν και μερικές περιοχές απολαμβάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες, στο σύνολό τους οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με τις διαδικτυακές ταχύτητες

Η νέα υπηρεσία της Google ξεκίνησε πειραματικά από το Κάνσας Σίτι, όπου η Google έχει στήσει το δίκτυο οπτικών ινών της, επιτρέποντας ταχύτητες έως 1Gbps.

Πόσα χρήματα όμως θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Κάνσας που επιθυμούν να μυηθούν στο  FTTH- “θαύμα”  της Google;

Η χρέωση  εγκατάστασης των οπτικών ινών στο σπίτι είναι 300 δολάρια, ενώ η χρέωση της υπηρεσίας ποικίλει ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει ο χρήστης. Η Google πάντως επιχειρεί να προωθήσει το ευρυζωνικό πακέτο από κοινού με την νέα της τηλεοπτική  υπηρεσία, η οποία καλείται Google Fiber TV και αποτελεί το όραμα της εταιρείας για την τηλεόραση του μέλλοντος.  Όλα τα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια, εκατοντάδες θεματικά κανάλια, τηλεοπτικές εκπομπές on demand, καθώς και premium κινηματογραφικά κανάλια συν ένα Nexus 7 Android αποτελούν το δέλεαρ για να γίνει κανείς συνδρομητής στην νέα TV υπηρεσία της Google. Η τιμή του πακέτου ανέρχεται στα 120 ευρώ το μήνα, ενώ  η μηνιαία συνδρομή χωρίς την τηλεοπτική υπηρεσία φθάνει τα 70 δολάρια το μήνα.

Αν και η Jenna Wandres, εκπρόσωπος της Google Fiber εκφράζει την ικανοποίησή της για την μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος, αρκετοί βετεράνοι της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ότι το κόστος της εγκατάστασης των οπτικών ινών θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 300 ευρώ που έχει καθιερώσει ως βασική χρέωση η Google, υπολογίζοντας ότι το κόστος θα ανέρθει στα 850 με  1,250 δολάρια για κάθε χρήστη.

Παρόλο που η Google δεν  έχει αποκαλύψει  συγκεκριμένα μεγέθη σχετικά με το κόστος ή το πλήθος των συνδρομητών, η Wandres επιμένει ότι η  υλοποίηση του εγχειρήματος  είναι οικονομικά βιώσιμη. «Δεν πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα ή πείραμα. Η αποδοτικότητα είναι  μεγάλη προτεραιότητα για μας, και η απόδοση μπορεί να μειώσει  το κόστος», σημειώνει η ίδια.

Αναλυτές συναρτούν το τελικό αποτέλεσμα της εισόδου της Google στην αγορά του ευρυζωνικού internet από τον αριθμό των οικιακών καταναλωτών που θα μπορέσουν να συνδεθούν. Σε περίπτωση που οι οικιακοί χρήστες αγγίξουν τις εκατοντάδες χιλιάδες,  τότε  το κομμάτι από την πίτα των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα θα είναι  πολύ μεγάλο για την Google, η οποία θα μπορεί πλέον να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις τους παραδοσιακούς παρόχους στις Η.Π.Α., όπως την Verizon, η οποία είχε επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.  Υπενθυμίζεται ότι η Verizon τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο οπτικών ινών- μια επένδυση που κόστισε  23 δισεκατομμύρια δολάρια-, το FiOS, το οποίο διατίθεται σε 18 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

Ο W. Russell Neuman, καθηγητής  τεχνολογίας των μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Michigan,  εκτιμά ότι  το εγχείρημα της Google αποτελεί σίγουρα μια καινοτομία, ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό το ερώτημα  αν η οικονομία του Διαδικτύου μπορεί να αλλάξει σε ένα βράδυ…

Ηλιάνα Γιαννούλη


[1] Neil Thurman, «Making ‘The Daily Me’: Technology, economics and habit in the mainstream assimilation of personalized news», Journalism, Τομ. 12(4), 2011, σ. 401-408.

[2] Xiudian Dai, « Google», New Political Economy, Τομ.12 (3), 2007, σ.  441.

[3] Jan Fernback and Zizi Papacharissi, «Online privacy as legal safeguard: the relationship among consumer, online portal, and privacy policies», New Media & Society, Τομ. l9 (5), 2007, σ 728-733.