Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αίθουσες σύνταξης στην Ελλάδα
Παναγίωτης Σιάνης
Tο παρόν κείμενο επιχειρεί να ανιχνεύσει τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο εργασίας των Ελλήνων δημοσιογράφων. Η έρευνα που βασίζεται σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε πριν την πανδημία που δημιουργεί μείζονες ανατροπές στον χώρο των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, καθώς και στην χώρα μας. Το μέλλον είναι άδηλο για την εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η τηλεοπτική ενημέρωση ζει στιγμές μεγάλης δόξας, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους ιθύνοντες να προχωρήσουν σε μαζική αναστολή συμβάσεων δημοσιογράφων σε μια σειρά εκπομπών. Οι αναστολές συμβάσεων είναι γεγονός σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η τηλεργασία και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να τόνωσαν τη δύναμη της διαδικτυακής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το υλικό που αντλήθηκε για δημοσιογραφική χρήση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει τη δυναμική που έχουν οι πλατφόρμες που εισέβαλαν στην ελληνική δημοσιογραφία την τελευταία δεκαετία. Διαβάστε περισσότερα…
Οι περιπέτειες του Υπουργείου Τύπου – ΓΓΕΕ στη Μεταπολίτευση
Ευαγγελία Ρίζου

Υπουργείο Τύπου – Ζαλοκώστα, Αθήνα
Η αναγκαιότητα σύστασης, η χρησιμότητα και οι διαφορετικοί ρόλοι του «Υπουργείου Τύπου» ή της «Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα (1974-2019), αναδεικνύονται μέσα από την παρούσα μελέτη. Το 1974 συγκροτείται η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και έκτοτε έχει ονομαστεί Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) – στο οποίο υπαγόταν, μεταξύ άλλων, η ΓΓΕΕ – κ.ά. Μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, το «Υπουργείο Τύπου» παραμένει ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενσωματώνονται σ’ αυτό Υπηρεσίες κι από άλλα υπουργεία. Διαβάστε περισσότερα…
Η εξέλιξη των πρωτοσέλιδων του Αθηναϊκού Τύπου από το 1981 μέχρι σήμερα
Άννα Διανά
Η σημερινή εφημερίδα ουδόλως μοιάζει με την εφημερίδα που κρατούσαν στα χέρια τους οι αναγνώστες προ μερικών δεκαετιών. Το μικρό σχήμα έχει αντικαταστήσει το μεγάλο, ο αριθμός των ειδήσεων έχει περιοριστεί δραματικά, το κείμενο που τις συνοδεύει είναι από υποτυπώδες έως ανύπαρκτο, οι πληροφορίες δίνονται κατά κύριο λόγο μέσω infographics, οι φωτογραφίες, τα backround και φυσικά το χρώμα κυριαρχούν. Εδώ παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα έρευνάς μας από την εξέταση 360 πρωτοσέλιδων πέντε μεγάλης εμβέλειας αθηναϊκών εφημερίδων στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (1981-2018). Η μελέτη εστίασε ως προς τα μορφολογικά τους στοιχεία αλλά και σε επίπεδο περιεχόμενου. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι εντυπωσιακά τόσο, όσο προς τις αλλαγές που έχουν γίνει όσο και ως προς τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα του Τύπου. Διαβάστε περισσότερα…
Social media και δημοσιογράφοι: Χτίζοντας ένα ισχυρό “brand name”
Ηλιάννα Γιαννούλη
Αν και το 2018 ήταν σίγουρα μια “ατυχής” χρονιά για τα social media, η οποία σημαδεύτηκε από σκάνδαλα αναφορικά με την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών (Facebook), αποτυχημένες στρατηγικές κινήσεις (η πανωλεθρία που συνόδευσε τον επανασχεδιασμό του Snapchat), καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας ενάντια στη μάστιγα του on line bullying (Ιnstagram), η σχέση των social media με τη δημοσιογραφία έχει “κανονικοποιηθεί” σε τέτοιο βαθμό (Lasorsa, Lewis και Holton, 2012), που μοιάζει πλέον αδύνατο να διαρραγεί.
Η μετάβαση των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή
Στέλιος Παπαθανασόπουλος
Η βασική κρίση της δημοσιογραφίας, όμως, δεν αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα, την ποιότητα, την ηθική ή την αξιοπιστία. Είναι ότι η είδηση, η καρδιά της δημοσιογραφίας χάνει τη σημασία της κι επομένως την εμπορική της αξία. Η πρόκληση για τη δημοσιογραφία στα επόμενα χρόνια είναι να την επανεφεύρουμε, να διαφέρει από την απλή καταγραφή της είδησης, να αντιστέκεται στην αποπλάνηση της προπαγάνδας και τη σαγήνευση της διασκέδασης, να εγκαταλείψει τα τουιτ και τα λάικ και να επιστρέψει στο ρεπορτάζ. Κι αυτό μόνον με τη συνεχή επιμόρφωση και αναζήτηση γνώσης εκ μέρους των δημοσιογράφων μπορεί να επιτευχθεί. Αν και δεν έχει αναδυθεί ένα νέο μοντέλο στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα. Τούτο άλλωστε συνιστά η ιστορία της διεθνούς δημοσιογραφίας. Τόσο στην περίπτωση της έλευσης της ραδιοφωνίας, όσο και της τηλεόρασης η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι ανασυντάχτηκαν και επανάκαμψαν. Άλλωστε χωρίς αυτούς η κοινωνία δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον εαυτό της ούτε να συγκροτήσει νόημα από τα δρώμενα. Διαβάστε περισσότερα…
Οι ειδησεογραφικές εφαρμογές στη δημοσιογραφική πρακτική
Κική Μαργαρίτη
Το παρόν κείμενο εστιάζει στην πορεία και τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα των ειδησεογραφικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (news applications) στη δημοσιογραφική πρακτική. Την τελευταία εικοσαετία έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και στο ίδιο το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Στη μελέτη προσπαθούμε να διερευνήσουμε το βαθμό επάρκειας όσον αφορά στην ενημέρωση του χρήστη διαμέσου του έξυπνου κινητού τηλεφώνου smartphone) και μελετάμε τον τρόπο που διαχειρίζονται την πολιτική επικαιρότητα οι ειδησεογραφικές εφαρμογές που «κατεβάζουμε» στα κινητά και τα tablets. Δεδομένου ότι οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας επιβάλλουν την ταχύτατη ενημέρωση του κοινού για ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, η χρήση των εφαρμογών (applications) αποτελεί ένα πεδίο που απασχολεί και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να απασχολεί τις σπουδές των μέσων επικοινωνίας. Λόγω της παντελούς έλλειψης συναφών μελετών στον ελληνικό χώρο εκπονήσαμε σχετική έρευνα για τις ανάγκες του παρόντος θέματος.